Sofia

Dobrodošli na moj blog

16.12.2020.

Dodje mi nesto danas

Imam svoj zivot, da je ko makovo zrno.

Nemam nista za podijeliti, mozda neki drugi put, ako blogger bude ziv.

13.12.2020.

Ima li Bosne?

Dugo vremena nisam imala pojma sta se desava u Bosni, nisam citala vijesti, nije me interesovalo. I pocinjem citati vijesti, pocinjem citati komentare, pocinjem i sama komentarisati I sad mi je zlo. Muka mi je i strah me je, bas kao one davne 92-ge kad sam zadnji put otisla do grada da kupim novi kupon za iskaznicu. To je bio kupon za mjesec april; iskoristila sam ga samo da se vratim kuci tramvajem, vec sutradan cetnici su blokirali ceste po gradu i niko vise nije mogao da ode na posao, u skolu kao I svakog dana to tad. Prezivjela sam opsadu, docekala Dejton I par godina poslije izasla sam iz Bosne. Danas sam drzavljanka druge zemlje i ne bih teoretski trebala da se brinem za Bosnu, jer tamo nemam vise nikog od mog blizeg roda. Ali to je moja domovina, zemlja gdje sam se rodila I odrasla. Ovdje radim I cekam, kao svaki stari dijasporac da stare kosti odvucem u svoju zemlju I tamo da ih ostavim.

Moje pitanje je - da li je ovakva nacionalna mrznja eskalirala u novije vrijeme? Je li uvijek bilo ovako?

Atmosfera je kao ona iz 92-ge,93-ce.

Bosnjaci brane ono sto smatraju Bosnom I Hercegovinom, bosanski Srbi I Hrvati se svom silom okomljuju na Bosnjake, Turke, bosnje, muslimane, balije I samo cekaju trenutak kad ce se de facto prikljuciti svojim maticama. Vucic je odlucniji nego ikad da anektira republiku srpsku i zaokruzi srpske zemlje na osovini Beograd, Banja Luka, Podgorica, Kosovska Mitrovica. I na putu je da zaokruzi veliku srbiju, istina manju od pocetne zamisli idejnih oceva velikosrpske teritorijalne ekspanzije, tj. otimanje sto se vise moze oteti tudje zemlje, etnicki ocistiti I nazvati srpskom. Potomci Garasininovi, Moljevicevi, Drazini izgleda da ce napraviti manju verziju velike srbije.

Ja pitam i Bosnjake I druge, je li moj dojam pogresan?

Sto se ja bojim ako se vi ne bojite?

Je li ja fakat pretjerujem?

Vi koji imate djecu, u kakvoj ce zemlji ta djeca odrasti?

12.12.2020.

Subota

Kad me naljute, moja potistenost, ocaj, osjecaj bespomocnosti, predaju snagu bijesu.

Nisam vise bespomocna, bijes je nevjerovatan antidepresiv I motivator. Mogu uraditi sta hocu,ne postoje prepreke;samo ga treba usmjeriti gdje treba.

Moram da placam usluge koje ne koristim, I nailazim na prepreke svih vrsta: od nesposobnih sluzbenika, komplikovane administracije, do onih koji nemaju volje da rade, a za sve to svi vrlo dobro znaju kako da ti papreno naplate.

07.12.2020.

how to be

Kazu svaki dan u isto vrijeme, to vrijeme je uglavnom pred spavanje, napisi tri lijepe stvari koje su ti se desile tog dana I jos tri stvari na kojima trebam biti zahvalna.

-danas sam citav dan disala I osjecam se .. nadisana.

-otisla do granapa i vratila se, usput presla cestu i ostala nepregazena.

-hodala sam po bljuzgavici I nije mi usla voda u cipele, bas fino.

Zahvalna sam na zraku, vozacima sto se zaustave na pjesackom I na suhim carapama.

Mislila sam da ce to biti puno teze ali, kad bolje pogledam, svaki dan mi se desavaju neke fine stvari, a I mogu se uvijek zahvaljivat.